Zakladanie druhovo pestrých porastov na svahoch okolo diaľnic

Zakladanie druhovo pestrých porastov na svahoch okolo diaľnic
25.07.2019
Potreba vyššej druhovej pestrosti v krajinných trávnikoch dochádza v súčasnosti nielen ochrancom prírody, ale aj širšej verejnosti. Väzba motýľov a hmyzu na vybrané byliny, ďatelinoviny a trávy je hojne prezentovaná, napriek tomu nie sú kroky vedúce k zastaveniu poklesu výskytu motýľov a hmyzu v prírode dostatočné.

 

Založenie kvitnúceho porastu s podielom bylín sa často stretáva s obavami z dlhého vývoja porastu, čo v kombinácii s naozaj veľmi malými výsevky druhovo pestrých trávnych zmesí (2-5 g / m2) zvyšuje riziko síce dočasného, ​​ale často veľmi intenzívneho zaburinení porastu do doby, než dôjde k jeho úplnému zapojeniu.

Potenciál plôch, kde by mohli byť vysiate druhovo pestré porasty a tým bola zvýšená aj potrebná biodiverzita v krajine, poskytuje sprievodné vegetácie komunikácií. Dôvody, prečo sa druhovo pestré porasty okolo ciest a diaľnic nevysievajú masovo, sú vyššia cena osiva planých bylín, vysoké riziko erózie na umelo vytvorených svahoch a s tým súvisiaca neznalosť technológie krycie plodiny (mätonoh jednoročný), ktorá dočasne stabilizuje svah do doby, než sa rastliny vyvinú. Chýbajú skúsenosti (projektantov, realizátorov a investorov) s založením, s následnou starostlivosťou a predovšetkým dostatočná osveta.

Inšpirujúcim príkladom, ako do krajiny okolo ciest a diaľnic vniesť väčšiu druhovú pestrosť flóry i fauny, je prírode blízke ozelenenie na svahoch okolo diaľnice D3, a to rovno v dĺžke 4 kilometrov na ploche 28.000 m2. Od roku 2013, kedy boli tieto plochy na skalnom masíve technológií hydroosevu založené, sa táto úspešná skúsenosť prenáša postupne na ďalšie úseky novovybudovaných diaľnic.

Porasty okolo diaľnic
Hydroosev sa robí špeciálnym strojom, ktorý aplikuje trávne zmesi postrekom na určenú plochu. Hydroosev umožňuje ozelenenie ťažko dostupných plôch, plôch s horšou kvalitou podkladovej zeminy či strmých svahov so sklonom až 60 °. V kombinácii s ďalšími technickými prvkami protierózne ochrany je možné túto metódu využiť aj na svahoch so sklonom ešte väčším. Výborne sa dopĺňa s kokosovými a jutovými prírodnými geotextíliami, geosyntetickými konštrukciami, konštrukciami typu Terramesh a s ďalšími typmi protierózných opatrenia. Aplikovaná zmes pomáha udržať pôdu a osivo na požadovanom mieste do doby, než túto funkciu prevezme porast. Trávna zmes môže byť obohatená o prísady pre urýchlenie klíčenie a živiny potrebné pre rast rastlín. Nespornou výhodou hydroosevu je aj rýchlosť realizácie. Vlastný nástrek sa vykonáva vysokým tlakom hadicou alebo striekacou jednotkou zakončenú rôznymi typmi rozprašovacích trysiek. Zmes je obvykle navrhovaná v súlade s potrebami osievanej plochy, obsahuje zmes osiva, vody, hnojivá, organickej hmoty a protieróznych prísad. V závislosti na stanovišti býva upravované aj zloženie komponentov pre podporu klíčenie a rastu. Používané osevné zmesi môžu byť doplnené o farbivo na odlíšenie osiatych plôch. 

Travobylinné porasty, ktoré už niekoľko rokov teší pohľady vodičov v Južných Čechách, sú už dostatočne stabilné a krásne kvitnú. Táto osvietená realizácia je unikátna nielen kombináciou výseve travobylinné zmesi s výsadbou rezňov rozchodníkov pomocou hydroosev, ale predovšetkým úspešným pokusom pracovníkov Riaditeľstva ciest a diaľnic ČR o zníženie priamych nákladov na realizáciu prostredníctvom výsevu priamo na skalu bez humusování a hlavne podstatným znížením nákladov na následnú údržbu týchto plôch. Zmes tráv a bylín bola podrobená kontrole Agentúry ochrany prírody a krajiny a použité odrody trávnych druhov boli českého pôvodu. Zvoleny boli rastlinné druhy vhodné do extrémne suchých podmienok. Súčasný porast vytvára len malé množstvo biomasy a nevyžaduje takmer žiadnu starostlivosť. Pôsobí prirodzene a pripomína záhradnú skalku alebo prirodzene pokrytý skalný ostroh.
 

Autori projektu: 

Ing. Marie Straková, Ph.D., Agrostis Trávníky, s.r.o., Rousínov
Ing. Otakar Kozák, Riaditeľstvo ciest a diaľnic ČR
Ing. Tomáš Gabriel, Gabriel, s.r.o.